
ARSLAN KAYNARDAĞ’IN ÖZGEÇMİŞİ
Arslan Kaynardağ, babasının komutan olarak görevli bulunduğu Yemen’in başkenti San’a’da 1923’de doğdu.
İlk, orta ve lise öğrenimini, ailece yerleştikleri Kastamonu’da yaptı. Liseyi orada parasız yatılı okuyarak 1941’de bitirdi. Bir süre İstanbul’da Vakit ve Son Saat gazetelerinde çalıştı.
Güzel Sanatlar Akademisi’nin Mimarlık Bölümü’ne bir yıl devam ettikten sonra 1944’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne yazıldı. Spinoza’nın Felsefesinde Doğruluk Kavramı konusundaki tezi ile 1948’de bu fakülteyi bitirdi.
Kısa bir süre yaptığı öğretmenlik ve çevirmenlikten sonra kitapçılık ve yayıncılık mesleğine yöneldi. 1957’de İstanbul’da Sahaflar Çarşısı’nda Elif Kitabevi’ni açtı ve burasını bir bilim ve kültür merkezi haline getirdi.
Kitapçılık yanında yayıncılığa da başladı, felsefe kitapları yayınladı. Gazete ve dergilerde yazı yazmayı bırakmayarak, başta felsefe, sonra tarih, eğitim, edebiyat, kitapçılık, folklor gibi konularda toplam sayısı yaklaşık 650’yi bulan yazı yazdı. Uzun yazılarının çoğu Türkiye’deki felsefe konusunda özgün araştırma ve incelemelerinin ürünüdür.x
Bir kültür tarihi ve yayıncılık dergisi olan Kitap Belleten’i 1961’de yayınladı (43 sayı). Şiir de yazdı, bestelenen şiirleri vardır.
Türkiye Felsefe Kurumu’nun onur üyesiydi. Bu kurumun İstanbul komitesi başkanlığına getirildi.
2002’de Antalya’da yapılan “Liselerarası Felsefe Etkinliği” ona saygı olarak düzenlenmişti. Yine Türkiye Felsefe Kurumu’nun uluslararası kültür kuruluşu UNESCO ile birlikte Haziran 2003’de Harran’da gerçekleştirdiği İlk Dünya Felsefe Günü Etkinliği’ne onur konuğu olarak katıldı.
Seminerler düzenledi, yurtdışındaki seminerlere, felsefe toplantılarına çağrıldı.
Arslan Kaynardağ’ın özel kitaplığı ile özel arşivinden de söz etmek gerekiyor:
Yıllarca büyük emek vererek biriktirip oluşturduğu büyük özel kitaplığı ile arşivi, Türkiye’de Osmanlı dönemi’nden günümüze kadar sürüp gelen felsefenin incelenip araştırılmasında büyük yardım sağlayacağı gibi, bir yönüyle de, Dünya felsefesi için çalışma yapacaklara yardım edecek niteliktedir.
Arslan Kaynardağ'ı 4 Haziran 2008'de kaybettik.
YAYINLANAN FELSEFE KİTAPLARI
Felsefecilerle Söyleşiler (1986),
Türkiye’de Felsefenin Kurumlaşması ve Türk Felsefe Kurumu’nun Tarihi (1992),
Kadın Felsefecilerimiz (1999),
Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde Felsefe (2002).
ÖTEKİ KONULARDA YAYINLANANLAR
Binbir Bilmece (1958),
Türkiye’de Shakespeare, Shakespeare’de Türkiye (1960),
Kitap Yılı Bibliyografyası (1974),
Sevgiler de Gündemdedir (şiirler-1979).
x “Üniversitelerimizde Ders Veren Alman Felsefe Profesörleri” konusundaki 32 sayfalık incelemesi, Türkiye Felsefe Kurumu’nun 1986’da yayınladığı Türk Felsefe Araştırmalarında ve Üniversite Öğretiminde Alman Filozofları başlıklı kitapta yer aldı.
Yorumlar